1 2 3 4 5 6 7 8

Новости


Свечаност на Патрији

28. септембар 2022. год.
Поводом завршетка асфалтирања дионице Пута партизанског пробоја одржана је пригодна свечаност. Организовао ју је Слободан Јавор, градоначелник Приједора, за више од 150 присутних из Горњег Јеловца.


Асфалтиранa новa дионица Пута партизанског пробоја

22. септембар 2022. год.
Предузеће "Приједорпутеви" je окончaло асфалтирање новe дионицe Пута партизанског пробоја нa дан св. Joaкимa и Aнe. Укупна дужина асфалтног Пута сада је 3.200 метара. За спајање са асфалтним путом код Трубараца потребно је још асфалтирати 2.100 метара.


Храм светих мученика јасеновачких у Међувођу

03. септембар 2022. год.
Храм светих мученика јасеновачких у Међувођу у општини Козарска Дубица је први такав храм у епархији бањалучкој, који полако добија своје обрисе. Током Другог свјетског рата у НДХ више од четвртине убијених Јеловчана је оставило своје кости у јасеновачкој фабрици смрти. Српска првославна црквена општина у Кнежици очекује донације на КМ рачун 5620100000184305 или девизни рачун IBAN ВА395620108047299649, SWIFT RAZBBA22, НЛБ банка, Милана Тепића 4, 78000 Бања Лука.

Позив добрим људима да се сачува сјећање на кораке јасеновачких мученика


Храм светих мученика јасеновачких у Међувођу


Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ

19. јули 2022. год.
"Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у независној држави Хрватској" је организован на републичком нивоу код спомен-костурнице у Мацурама. Истога дана од 09:00 часова је у храму Вазнесења Господњег у Доњем Јеловцу служена света литургија. Након комеморације у Мацурама радни ручак је за неколико високих гостију организовало Завичајно друштво. Обиљежен Дан сјећања на дјецу коју су усташе убиле у НДХ


Одржан народни збор на Патрији

26. јун 2022. год.
Градски одбор СУБНОР-а Приједор је у 80. години од нацистичко-усташке офанзиве на Козару и Поткозарје организовао народни збор на Патрији, гдје се окупило преко стотину гостију. Након полагања вијенаца страдалим борцима и цивилима, те пригодних бесједи, Завичајно друштво је организовало свечани ручак.


Школа престала с радом након 99 година рада

23. јун 2022. год.
Основна школа је испратила својих четворо ученика. Представник Завичајног друштва је ученицима, учитељу и вјероучитељу уручио писма захвалности. Ученици су даровани и са прикладним пакетићима. Први ученик заједничке школе у Јеловцу Доњем је био Раде (Стевин) Бокан - давне 1923. године.


Бетонирана темељна плоча Спомен-дома

17. јун 2022. год.
Данас је окончано бетонирање темељне плоче Спомен-дома Патрија. Надамо се да ће шира друштвена заједница подржати изградњу овог објекта.


Одржана годишња скупштина

23. јануар 2022. год.
На годишњој скупштини усвојен је Извјештај раду и материјално-финансијском пословању за 2021. годину, као и План рада и финансијски план за 2022. годину.


Средства за наставак изградње Спомен-дома

29. децембар 2021. год.
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске је донијело рјешење, којим је одобрило средства за израду бетонске плоче на темеље Спомен-дома Патрија.


Асфалтиран дио Пута партизанског пробоја

31. август 2021. год.
На основу налога предсједавајућег Предсједништва БиХ г. Милорада Додика од 19. јула 2021. године у Мацурама сљедећег дана је предузеће "Приједорпутеви" отпочело са припремом подлоге на дијелу Пута партизанског пробоја за асфалтирање. На дан св. преподобног Јована Рилског асфалтиран је дио Пута у дужини од 1.800 метара.


Одзив на позив Завичајног друштва на сарадњу

31. јули 2021. год.
Одзив на позив Завичајног друштва на сарадњу је резултирао достављањем више приступница и неколико дозначених прилога на банковни рачун. Чланство у Завичајном друштву не подразумијева никакву чланарину, већ евентуалне новчане прилоге - ако постоје такве могућности. Приступница се може преузети и попуњене предати лично било Раденку Петрићу, Мирославу Мићку Продану или Сањи Кнежевић Зорић.


Обиљежен Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ

19. јули 2021. год.
Данас је на републичком нивоу први пут обиљежен "Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у независној држави Хрватској" код масовне гробнице у засеоку Мацуре. Веома много људи се окупило на овој комеморацији, када је небо заплакало ('неочекивано' јака киша је пљуштала као из 'кабла'). Између осталих ту су били Милорад Додик, предјседавајући Предсједништва БиХ; министри у Влади РС; посланици Парламента РС; представници Трећег пјешадијског/Република Српска/ пука; СУБНОР-а; челници градова и општина Поткозарја; пјесник, писац и академик Матија Бећковић; глумица Биљана Чекић (13 година); локални свештеници; те представници других удружења. Завичајно друштво је веома активно учествовало у припреми овог догађаја.
Парастос код масовне гробнице у засеоку Мацуре - Дан сјећања на дјецу убијену и уморену у НДХ


Позив Завичајног друштва на сарадњу

19. јун 2021. год.
Данас је ваше и наше Завичајно друштво упутило позив на сарадњу, који је послат на доступне адресе е-поште и Viber-контакте. Поткрај јула 2021. год. ћемо објавити информацију о одзиву заинтересованих на овај позив.


Основано Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор

11. април 2021. год.
Због чињенице да годинама у Јеловцу не постоји ни једно правно лице, које би се могло бавити друштвено корисним пословима, данас је одржана Оснивачка скупштина, на којој је за предсједника Завичајног друштва изабран Раденко Петрић, dipl. ecc. Друштво је уписано у регистар у Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске и Основном суду у Приједору.


Састанак са градоначелником Приједора

11. фебруар 2021. год
Данас је Далибор Павловић, градоначелник Приједора, одржао јеночасовни радни састанак на којем су присуствовали Раденко Петрић, Радомир Мацура и Милан Стојановић. Теме разговора су биле везане за асфалтирање Пута партизанског пробоја, обиљежавање "Дана сјећања на убијену и уморену дјецу у Независној држави Хрватској" и наставак изградње вишенамјенског објека на Патрији. Градоначелник је обавијештен да је Козарска Дубица окончала катастарске премјере, те се очекује да Град Приједор чим прије оконча ове послове, како би се могао закључити уговор са ЈП "Путеви Српске".


Почетак изградње Спомен-дома Патрија

03. новембар 2020. године
Уз свесрдну подршку Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, у близини Пута партизанског пробоја - код споменика Пробоја на Патрији, отпочета је дуго очекивана изградња вишенамјенског објекта (Спомен-дома Патрија), коме је данас ‘ударен’ темељ у близини старе липе.


Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ - одлука

12. октобар 2020. год
Одбор Владе Републике Српске за његовање тадиције ослободилачких ратова је данас донио Одлуку да се на републичком нивоу обиљежава "Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у Независној држави Хрватској". Исти ће се обиљежавати у Горњем Јеловцу, код масовне гробнице у засеоку Мацуре, 19. јула.


Сјећање на убијену дјецу са ширег подручја Козаре

21. август 2020. год
Савјет мјесне заједнице и Српска православна црквена општина у Кнежици су покренули иницијативу код Одбора Владе Републике Српске за његовање тадиције ослободилачких ратова да се на републичком нивоу обиљежава "Дан сјећања на убијену дјецу у Независној држави Хрватској" код масовне гробнице у засеоку Мацуре на Св. преподобног Сисоју Великог 19. јула.


Парастос код масовне гробнице у Мацурама

19. јули 2020. год
У склопу обиљежавања 75. годишњице од велике побједе над нацизмом и фашизмом Савјет мјесне заједнице Горњи Јеловац, Одбор за изградњу Пута партизанског пробоја и Српска православна црквена општина у Кнежици су организовали парастос у засеоку Мацуре на Св. Сисоју Великог у знак сјећања на 312 српских мученика, који невини пострадаше од усташке армаде Независне Државе Хрватске 1942. године. Парастос су служили о. Жељко (Јевђенић), протојереј и о. Драган (Мајкић), протојереј-ставрофор. Међу стотињак присутних ту су били Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите, Раденко Рељић, начелник Козарске Дубице, Далибор Павловић, кандидат на изборима за градоначелника Приједора, Игор Кнегинић, члан Социјалистичке партије, др Радоја Рацановић из Градишке, који је тога дана написао дирљиву причу Газиместан на Козари: ПАТРИЈА.
Сјећање на жртве другог свјетског рата у Горњем Јеловцу


Припрема земљишних и катастарских књига

07. август 2020. год
Радомир Мацура, предсједник Савјета Мјесне заједнице и др Стојан Алексић, предсједник Одбора за изградњу Пута партизанског пробоја су на адресе Миленка Ђаковића, градоначелника и др Раденка Рељића, начелника, доставили допис да се приоритено отпочне са поступком прибављања потребних извода из земљишних књига и припадајућих скица у сврху припремања и потписивања уговора између Града Приједора и ЈП "Путеви Републике Српске", односно Општине Козарска Дубица и ЈП "Путеви Републике Српске", како би се чим прије могло почети са реконструкцијом и изградњом регионалног пута Међувође - Мљечаница - Горњи Јеловац.


Регионални пут другог реда

09. јун 2020. год
Слиједом иницијативе за асфалтирање Пута партизанског пробоја Влада Републике Српске је донијела одлуку о разврставању јавних путева, којом је одређено да од 17.06.2020. године локални путеви Међувође - Мљечаница и Мљечаница - Горњи Јеловац (Пут партизанског пробоја) постану регионални пут другог реда (Р-II), са евиденционом ознаком 1508 ("Службени гласник Републике Српске", бр. 55/20).


Скуп на Патрији

04. август 2019. год
Домаћини скупа на Патрији Раденко Петрић, др Стојан Столе Алексић и Бранислав Продан, гдје је било четрдесет присутних, су поред осталих угостили Пантелију Ћургуза, доскорашњег савјетника за безбједност предсједника Републике Српске; Сашу Бурсаћа, директора Шумског газдинства Приједор и др Рајка Срдића. Група грађана и Савјет Мјесне заједнице су потписали иницијативу за асфалтирање Пута партизанског пробоја. Иницијатива је предата Миленку Ђаковићу, градоначелнику Приједора; а прослијеђена као информација Милораду Додику, члану Предсједништва БиХ из Републике Српске; Жељки Цвијановић, предсједници Републике; др Радовану Вишковићу, предсједнику Владе; Неђи Трнинићу, министру саобраћаја и веза, Душку Милуновићу, министру рада и борачко-инвалидске заштите и др Раденку Рељићу, начелнику Козарске Дубице.


Идеја за скуп на Патрији

02. јануар 2019. год
Стојан Столе Алексић и Младен Продан су исказали своју жељу да се у већем броју састанемо на нашој вишевијековној стражи - Патрији. Очекивали су да им се придруже проф. др Миодраг Зец, др Душан Дуле Алексић и пуковник Милан Стојановић, ради састанка са градоначелником Приједора Миленком Ђаковићем у вези могућности асфалтирања Пута партизанског пробоја - од школе до ријеке Мљечанице.

Околне цркве

  • Храм вазнесења Господњег у Јеловцу Доњем
  • Храм Свете Петке у Мљечаници
  • Храм Покрова Пресвете Богородице у Кнежици

Услужне дјелатности

  • Рибњак Завишић на ријеци Јеловачкој
  • Рибњак Радукић на ријеци Мљечаници
  • Ауто кућа Asha Auto на магистралном путу М-15


Поштанска адреса

Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор
Горњи Јеловац - Пут партизанског пробоја бб
79246 Кнежица
Република Српска / Босна и Херцеговина

E-пошта

patrija.info@gmail.com

Банковни рачун

Корисник: Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор
Банка: Raiffeisen Bank, Мајора Милана Тепића бб, 79000 Приједор
Број рачуна: 161-000-02620900-34
IBAN: BA391611000004039332
SWIFT: RZBABA2S