1 2 3 4 5 6 7 8

Новости


Петровске лиле на Патрији

11. јул 2024. год.
Завичајно друштво је организовало традиционално паљење лила од осушене коре дивље трешње на платоу Патрија. Омладини су се придружили одрасли и дјеца (преко тридесет), која су се посебно радовала.


Годишњица пробијања козарског обруча

30. јун 2024. год.
У организацији Градског одбора СУБНОР-а Приједор обиљежена je 82. година од пробијања козарског обруча на Патрији током нацистичко-усташке офанзиве на Козару и Поткозарје. Положени су вијенци код спомен-костурнице Мацуре и споменика Пробоја Патрија. Поред осталих учествовало је и наше Завичајно друштво, које је организовало кување војничког пасуља, те послужење присутних са посуљом.


Obilježenа godišnjica proboja obruča na Patriji


Котлићијада на платоу Патрија

09. јун 2024.
Три екипе из Горњег Јеловца (Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор, Ресторан Дебели 'лад и Ауто-сервис Мацура) су учествовале на Котлићијади, гдје су своје кулинарско умијеће показале тридесет и три екипе. Ловачко удружење Мраковица - секција Патрија је свим учесницима уручило захвалнице. Уз неколико пјевачких група се пјевало и играло у традиционалном козарском колу пред више стотина посјетилаца.


Више стотина учесника на Котлићијади у Горњем Јеловцу


Традиционална косидба

08. јун 2024. год.
Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор је, на позив КУД-а Кнешпоље Кнежица, учествовало на традиционалној манифестацији КОСИДБА у Кнежици. Захвалнице су добили косци Милорад Мићо Кнежевић, Душан Алексић, Мирослав Мићко Продан, као и предсједник Раденко Петрић.


Свечани дефиле

30. мај 2024. год.
Завичајно друштво је, на позив градоначелника Приједора, учествовало у свечаном дефилеу улицама града поводом 32. године одбране града и 82. године ослобођења.


Пецијиним стазама 2024.

28. април 2024. год.
Чланови Завичајног друштва су, са бројним учесницима из регије, учествовали на планинарском маршу дужине 13 km, почевши од манастира Моштаница, преко Градине и Палежа (одмор у пригодну рецитацију) и назад.


Одржани Дани љубичице

13. април 2024. год.
Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор је учествовало на манифестацији ДАНИ ЉУБИЧИЦЕ у Црној Долини, коју је организовало Удружење жена ХЕРБА. Многе корисне информације су представљене о различитим врстама љековитог биља.


Промовисана књига КРВОПАД

21. март 2024. год.
У сарадњи са народним библиотекама и Културним центром Бански двор Завичајно друштво је промовисало књигу аутора Саше Димитријевића из Ниша. Промоције су одржане у Приједору, Бањалуци, Козарској Дубици и Градишци. Књига "Крвопад - поларно ходочашће" говори о прогнаницима са подручја некадашње Краљевине Југославије на присилни рад у нацистичке логоре у Норвешкој од 1942. до 1945. године, гдје је убијено преко половине логораша, од којих су 90 % били Срби. Јеловчанин Славко Дрча је преживио и вратио се из логора у Средњој Норвешкој.


Годишња скупштина Завичајног друштва

21. јануар 2024. год.
На годишњој скупштини Завичајног друштва Патрија Јеловац Приједор усвојени су извјештај раду и извјештај материјално-финансијском пословању за 2023. годину, те план рада и финансијски план за 2024. годину.


Дом живих сјећања Патрија - бетонирана плоча на приземљу

18. децембар 2023. год.
Захваљујући особама добре воље из иностранства и из наше комуне, Граду Приједору и Општини Козарска Дубица, данас је Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор окончало бетонирање плоче и степеништа на озиданом приземљу Дома живих сјећања Патрија.


Пут партизанског пробоја асфалтиран у цијелости

01. новембар 2023. год.
Предузеће "Приједорпутеви" је асфалтирало преосталу дионицу регионалног пута II реда број 1508 (Пут партизанског пробоја). Укупна дужина асфалтираног пута је 5.300 m. Овај пут сада повезује Горњи Јеловац и Међувође преко Патрије и Мљечанице.


Отварање реновираног споменика

13. октобар 2023. год.
Чланови Завичајног друштва су на позив Градског одбора СУБНОР-а Приједор учествовали на скупу у Коларовој луци, гдје је отворен реновирани споменик посвећен 109 убијених српских цивила, које су 1942. године погубиле НДХ усташе и њемачки нацисти. Међу присутним мјештанима су били представници више органа Града Приједора, на челу са градоначелником.


Предмјер преостале дионице регионалног пута

28. септембар 2023. год.
Стручњаци из Путева Републике Српске су данас на терену извршили детаљно снимање преостале неасфалтиране дионице регионалног пута II реда број 1508 од Мацурске раскрснице до Трубарског камена у дужини од 2.100 m. Предмјер и предрачун радова ће бити окончан сљедеће седмице, о чему ће бити обавијештен Миросав Јанковић, извршни директор за техничке послове Путева Републике Српске.


Дом живих сјећања, зидање

21. август 2023. год.
Чланови и симпатизери Завичајног друштва су отпочели зидарске радове на Дому живих сјећања Патрија (вишенамјенски објекат). Средства су осигурана прилозима људи добре воље (нарочито мјештана села), дотацијама Града Приједора и општине Козарска Дубица. Дом ће бити посвећен свим особама села (прецима, садашњим становницима и будућим нараштајима), а нарочито онима који су у минулим временима дали своје животе за мир и слободу!


Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ

19. јули 2023. год.
Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у независној држави Хрватској је обиљежен код спомен-костурнице у Мацурама на св. Сисоју. У сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите активно учествовало је и Завичајно друштво. Истога дана је у храму Вазнесења Господњег у Доњем Јеловцу служена света литургија.


Obilježen dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u NDH


Паљење лила на Патрији

11. јул 2023. год.
Завичајно друштво је организовало традиционално паљење лила уочи Петровдана (симбол: сагорјевање свих људских гријехова) од осушене коре дивље трешње на платоу Патрија. Омладини су се придружили одрасли и дјеца, што је за дјецу била посебна радост.


Књижевно вече у Кнежици

09. јул 2023. год.
У организацији Завичајног друштва Патрија Јеловац Приједор из Горњег Јеловца у амфитеатру кнежопољске куће је одржано КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ. Представљен је роман књижевника Василија Карана "Вјетар још није стао", а атмосферу је уљепшао самоуки музичар на тамбурици, фрули и усној хармоници Душан Дуле Алексић.


Na književnoj večeri u Knežici promovisano novo djelo književnika Vasilija Karana


Народни збор на Патрији

25. јун 2023. год.
Градски одбор СУБНОР-а Приједор је у 81. години од нацистичко-усташке офанзиве на Козару и Поткозарје организовао народни збор на Патрији уз активно учешће Завичајног друштва. Представници СУБНОР-а и Завичајног друштва Патрија Јеловац Приједор су положили вијенце страдалим борцима и цивилима, након чега су услиједиле пригодне бесједе.


Косидба у Кнежици

10. јун 2023. год.
Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор је 10. јунa 2023. године, на позив КУД-а Кнешпоље Кнежица, учествовало на традиционалној манифестацији КОСИДБА. Захвалнице су добили косци Милорад Мићо Кнежевић, Милорад Вила, Душан Дуле Алексић, Мирослав Мићко Продан, као и предсједник Раденко Петрић.


Tрадиционална козарска пјесма и коло

04. јун 2023.
Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор организовало је дружење на Патрији уз традиционалну козарску пјесму и коло, гдје је учествовало неколико пјевачких група пред окупљеним народом, који је заједно са пјевачима играо традиционално козарско коло.


Свечани дефиле у Приједору

30. мај 2023. год.
Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор из Горњег Јеловца је 30. маја 2023. године, на позив градоначелника Приједора, учествовало у свечаном дефилеу улицама града поводом 31. године одбране града и 81. године ослобођења.


Умјетничко вече

29. април 2023. год.
У организацији Завичајног друштва Патрија Јеловац Приједор из Горњег Јеловца пред више од седамдесет присутних одржано je УМЈЕТНИЧКО ВЕЧЕ, на којем су учествовали глумица Мирела Предојевић, књижевник Василије Каран, сликари Невенка Алексић Аљетић и Милорад Вила, вајар Милорад Вила, чланови КУД-а Кнешпоље из Кнежице и Дуле Алексић, музичар на тамбурици, фрули и усној хармоници.


Годишња скупштина Завичајног друштва

22. јануар 2023. год.
На годишњој скупштини усвојени су извјештај раду и извјештај материјално-финансијском пословању за 2022. годину, те план рада и финансијски план за 2023. годину.


Свечаност на Патрији

28. септембар 2022. год.
Поводом завршетка асфалтирања дионице Пута партизанског пробоја одржана је пригодна свечаност. Организовао ју је Слободан Јавор, градоначелник Приједора, за више од 150 присутних из Горњег Јеловца.


Асфалтиранa новa дионица Пута партизанског пробоја

22. септембар 2022. год.
Предузеће "Приједорпутеви" je окончaло асфалтирање новe дионицe Пута партизанског пробоја нa дан св. Joaкимa и Aнe. Укупна дужина асфалтног Пута сада је 3.200 метара. За спајање са асфалтним путом код Трубараца потребно је још асфалтирати 2.100 метара.


Храм светих мученика јасеновачких у Међувођу

03. септембар 2022. год.
Храм светих мученика јасеновачких у Међувођу у општини Козарска Дубица је први такав храм у епархији бањалучкој, који полако добија своје обрисе. Током Другог свјетског рата у НДХ више од четвртине убијених Јеловчана је оставило своје кости у јасеновачкој фабрици смрти. Српска првославна црквена општина у Кнежици очекује донације на КМ рачун 5620100000184305 или девизни рачун IBAN ВА395620108047299649, SWIFT RAZBBA22, НЛБ банка, Милана Тепића 4, 78000 Бања Лука.

Позив добрим људима да се сачува сјећање на кораке јасеновачких мученика


Храм светих мученика јасеновачких у Међувођу


Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ

19. јули 2022. год.
"Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у независној држави Хрватској" је организован на републичком нивоу код спомен-костурнице у Мацурама. Истога дана од 09:00 часова је у храму Вазнесења Господњег у Доњем Јеловцу служена света литургија. Након комеморације у Мацурама радни ручак је за неколико високих гостију организовало Завичајно друштво. Обиљежен Дан сјећања на дјецу коју су усташе убиле у НДХ


Паљење лила уочи Петровдана

11. јул 2022. год.
Завичајно друштво је организовало традиционално паљење лила уочи Петровдана од осушене коре дивље трешње у близини споменика Пробоја на платоу Патрија. Уз заједничко дружење дјеце, омладине и одраслих из села и околине посебно су се радовала дјеца.


Одржан народни збор на Патрији

26. јун 2022. год.
Градски одбор СУБНОР-а Приједор је у 80. години од нацистичко-усташке офанзиве на Козару и Поткозарје организовао народни збор на Патрији, гдје се окупило преко стотину гостију. Након полагања вијенаца страдалим борцима и цивилима, те пригодних бесједи, Завичајно друштво је организовало свечани ручак.


Школа престала с радом након 99 година рада

23. јун 2022. год.
Основна школа је испратила својих четворо ученика. Представник Завичајног друштва је ученицима, учитељу и вјероучитељу уручио писма захвалности. Ученици су даровани и са прикладним пакетићима. Први ученик заједничке школе у Јеловцу Доњем је био Раде (Стевин) Бокан - давне 1923. године.


Бетонирана темељна плоча Дома живих сјећања

17. јун 2022. год.
Данас је окончано бетонирање темељне плоче вишенамјенског објекта - Дома живих сјећања Патрија. Надамо се да ће шира друштвена заједница подржати изградњу овог објекта.


Одржана годишња скупштина

23. јануар 2022. год.
На годишњој скупштини усвојени су извјештај раду и материјално-финансијском пословању за 2021. годину, као и план рада и финансијски план за 2022. годину.


Средства за наставак изградње Дома живих сјећања

29. децембар 2021. год.
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске је донијело рјешење, којим је одобрило средства за израду бетонске плоче на темеље Дома живих сјећања Патрија.


Асфалтиран дио Пута партизанског пробоја

31. август 2021. год.
На основу налога предсједавајућег Предсједништва БиХ г. Милорада Додика од 19. јула 2021. године у Мацурама сљедећег дана је предузеће "Приједорпутеви" отпочело са припремом подлоге на дијелу Пута партизанског пробоја за асфалтирање. На дан св. преподобног Јована Рилског асфалтиран је дио Пута у дужини од 1.800 метара.


Одзив на позив Завичајног друштва на сарадњу

31. јули 2021. год.
Одзив на позив Завичајног друштва на сарадњу је резултирао достављањем више приступница и неколико дозначених прилога на банковни рачун. Чланство у Завичајном друштву не подразумијева никакву чланарину, већ евентуалне новчане прилоге - ако постоје такве могућности.


Обиљежен Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ

19. јули 2021. год.
Данас је на републичком нивоу први пут обиљежен "Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у независној држави Хрватској" код масовне гробнице у засеоку Мацуре. Веома много људи се окупило на овој комеморацији, када је небо заплакало ('неочекивано' јака киша је пљуштала као из 'кабла'). Између осталих ту су били Милорад Додик, предјседавајући Предсједништва БиХ; министри у Влади РС; посланици Парламента РС; представници Трећег пјешадијског/Република Српска/ пука; СУБНОР-а; челници градова и општина Поткозарја; пјесник, писац и академик Матија Бећковић; глумица Биљана Чекић (13 година); локални свештеници; те представници других удружења. Завичајно друштво је веома активно учествовало у припреми овог догађаја.
Парастос код масовне гробнице у засеоку Мацуре - Дан сјећања на дјецу убијену и уморену у НДХ


Позив Завичајног друштва на сарадњу

19. јун 2021. год.
Данас је ваше и наше Завичајно друштво упутило позив на сарадњу, који је послат на доступне адресе е-поште и Viber-контакте. Поткрај јула 2021. год. ћемо објавити информацију о одзиву заинтересованих на овај позив.


De jure oсновано Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор

11. април 2021. год.
Због чињенице да годинама у Јеловцу не постоји ни једно правно лице, које би се могло бавити друштвено корисним пословима, данас је одржана Оснивачка скупштина, на којој је за предсједника Завичајног друштва изабран Раденко Петрић, dipl. ecc. Друштво је уписано у регистар у Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске и Основном суду у Приједору. Иначе, Друштво de facto постоји од јануара 2019. године.


Састанак са градоначелником Приједора

11. фебруар 2021. год
Данас је Далибор Павловић, градоначелник Приједора, одржао јеночасовни радни састанак на којем су присуствовали Раденко Петрић, Радомир Мацура и Милан Стојановић. Теме разговора су биле везане за асфалтирање Пута партизанског пробоја, обиљежавање "Дана сјећања на убијену и уморену дјецу у Независној држави Хрватској" и наставак изградње вишенамјенског објека на Патрији. Градоначелник је обавијештен да је Козарска Дубица скором окончала катастарске премјере, те се очекује да Град Приједор чим прије оконча ове послове, како би се након рјешавања имовинско-правних односа, могао закључити уговор са ЈП "Путеви Српске".


Почетак изградње Дома живих сјећања

03. новембар 2020. године
Уз свесрдну подршку Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, у близини Пута партизанског пробоја - код споменика Пробоја на Патрији, отпочета је дуго очекивана изградња вишенамјенског објекта (Дом живих сјећања Патрија), коме је данас ‘ударен’ темељ у близини старе липе.


Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ - одлука

12. октобар 2020. год
Одбор Владе Републике Српске за његовање тадиције ослободилачких ратова је данас донио Одлуку да се на републичком нивоу обиљежава "Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у Независној држави Хрватској". Исти ће се обиљежавати у Горњем Јеловцу, код масовне гробнице у засеоку Мацуре, 19. јула.


Сјећање на убијену дјецу са ширег подручја Козаре

21. август 2020. год
Савјет мјесне заједнице и Српска православна црквена општина у Кнежици су покренули иницијативу код Одбора Владе Републике Српске за његовање тадиције ослободилачких ратова да се на републичком нивоу обиљежава "Дан сјећања на убијену дјецу у Независној држави Хрватској" код масовне гробнице у засеоку Мацуре на Св. преподобног Сисоју Великог 19. јула.


Парастос код масовне гробнице у Мацурама

19. јули 2020. год
У склопу обиљежавања 75. годишњице од велике побједе над нацизмом и фашизмом Савјет мјесне заједнице Горњи Јеловац, Одбор за изградњу Пута партизанског пробоја и Српска православна црквена општина у Кнежици су организовали парастос у засеоку Мацуре на Св. Сисоју Великог у знак сјећања на 312 српских мученика, који невини пострадаше од усташке армаде независне државе Хрватске 1942. године. Парастос су служили о. Жељко (Јевђенић), протојереј и о. Драган (Мајкић), протојереј-ставрофор. Међу стотињак присутних ту су били Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите, Раденко Рељић, начелник Козарске Дубице, Далибор Павловић, кандидат на изборима за градоначелника Приједора, Игор Кнегинић, члан Социјалистичке партије, др Радоја Рацановић из Градишке, који је тога дана написао дирљиву причу Газиместан на Козари: ПАТРИЈА.
Сјећање на жртве другог свјетског рата у Горњем Јеловцу


Припрема земљишних и катастарских књига

07. август 2020. год
Радомир Мацура, предсједник Савјета Мјесне заједнице и др Стојан Алексић, предсједник Одбора за изградњу Пута партизанског пробоја су на адресе Миленка Ђаковића, градоначелника и др Раденка Рељића, начелника, доставили допис да се приоритено отпочне са поступком прибављања потребних извода из земљишних књига и припадајућих скица у сврху рјешавања имовинско-правних односа, припремања и потписивања уговора између Града Приједора и ЈП "Путеви Републике Српске", односно Општине Козарска Дубица и ЈП "Путеви Републике Српске", како би се чим прије могло почети са реконструкцијом и изградњом регионалног пута Међувође - Мљечаница - Горњи Јеловац.


Регионални пут другог реда

09. јун 2020. год
Слиједом иницијативе за асфалтирање Пута партизанског пробоја Влада Републике Српске је донијела одлуку о разврставању јавних путева, којом је одређено да од 17.06.2020. године локални путеви Међувође - Мљечаница и Мљечаница - Горњи Јеловац (Пут партизанског пробоја) постану регионални пут другог реда (Р-II), са евиденционом ознаком 1508 ("Службени гласник Републике Српске", бр. 55/20).


Скуп на Патрији

04. август 2019. год
Домаћини скупа на Патрији Раденко Петрић, др Стојан Столе Алексић и Бранислав Продан, гдје је било четрдесет присутних, су поред осталих угостили Пантелију Ћургуза, доскорашњег савјетника за безбједност предсједника Републике Српске; Сашу Бурсаћа, директора Шумског газдинства Приједор и др Рајка Срдића. Група грађана и Савјет Мјесне заједнице су потписали иницијативу за асфалтирање Пута партизанског пробоја. Иницијатива је предата Миленку Ђаковићу, градоначелнику Приједора; а прослијеђена као информација Милораду Додику, члану Предсједништва БиХ из Републике Српске; Жељки Цвијановић, предсједници Републике; др Радовану Вишковићу, предсједнику Владе; Неђи Трнинићу, министру саобраћаја и веза; Душку Милуновићу, министру рада и борачко-инвалидске заштите и др Раденку Рељићу, начелнику Козарске Дубице.


Идеја за скуп на Патрији

02. јануар 2019. год
Стојан Столе Алексић, Рајко Рељић и Младен Продан су исказали своју жељу да се у већем броју састанемо на нашој вишевијековној стражи - Патрији. Очекивали су да им се придруже проф. др Миодраг Зец, др Душан Дуле Алексић и пуковник Милан Стојановић, ради састанка са градоначелником Приједора Миленком Ђаковићем у вези могућности асфалтирања Пута партизанског пробоја - од школе до ријеке Мљечанице. Тако је de facto основано Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор.

Околне цркве

  • Храм вазнесења Господњег у Јеловцу Доњем
  • Храм Свете Петке у Мљечаници
  • Храм Покрова Пресвете Богородице у Кнежици

Услужне дјелатности

  • Рибњак Завишић на ријеци Јеловачкој
  • Рибњак Радукић на ријеци Мљечаници
  • Ауто кућа Asha Auto на магистралном путу М-15


Поштанска адреса

Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор
Горњи Јеловац - Пут партизанског пробоја бб
79246 Кнежица
Република Српска / Босна и Херцеговина

E-пошта

patrija.info@gmail.com

Банковни рачун

Корисник: Завичајно друштво Патрија Јеловац Приједор
Банка: Raiffeisen Bank, Мајора Милана Тепића бб, 79000 Приједор
Број рачуна: 161-000-02620900-34
IBAN: BA391611000004039332
SWIFT: RZBABA2S

Број рјешења Основног суда у Приједору: Ф-1-28/21 од 27.04.2021.
Матични број: 11205305
ЈИБ: 4404731220008